Skogsbranschen har alltid varit mansdominerad, men just nu pågår en förändring, om än långsam. För den som någon gång kört en skogsmaskin är det lätt att förstå vad som lockar – utmaningen, naturen, tekniken, och den direkta kopplingen mellan maskinen och skogen. Varje dag bjuder på något nytt. Ida beskriver det som en känsla av frihet:
"Att sitta i hytten på morgonen, se solen gå upp först för mig och sedan över byn... det är en mäktig känsla."
"Du kan tro att varje dag är sig lik – att du skördar eller skotar – men i verkligheten är varje dag olika. Det är nya utmaningar, en bro som behöver byggas, ett snårigt bestånd, något som trilskas."
Att välja den här vägen var inte självklart för alla. Alva-Li började utbildningen för att hon inte ville ha en teoretisk utbildning, och den första tiden kändes tuff. Men nu? "Det vände helt efter en praktik jag hade. Jag trivs verkligen."
De pratar om friheten i jobbet och känslan av att vara en del av något större. Ida beskriver det som en del i kretsloppet, där det hon gör spelar stor roll.
"Det är tråkigt att så få vet vad vi faktiskt gör, att det är här, från hytten, som träförädlingsprocessen börjar. Folk tar skogsbruket och träprodukter för givet och reflekterar inte över det arbete som läggs ned."
Inte särskilt speciellt – men väldigt viktigt
När vi pratar om jämställdhet i branschen är tjejerna överens: det är inget de aktivt tänker på. Ingen av dem tycker att det är en stor sak att vara tjej i skogsbranschen."Vi sökte inte till utbildningen för att vi är tjejer," säger Alva-Li. "Vi kör skördare och skotare, precis som alla andra," fyller Ida i.
Samtidigt finns det en medvetenhet om att deras val betyder något, inte minst för framtida generationer.
"Man tänker inte på sig själv som en förebild, men kanske kan vi inspirera någon annan att testa," säger Ida.
Läraren Hanna Augustsson ser också hur det gör skillnad. Hon har själv gått utbildningen och jobbat i branschen i flera år innan hon började undervisa.
"Det är viktigt att ha kvinnliga instruktörer också. Och att visa att det här yrket inte handlar om kön. Dessutom är tjejer ofta lugnare och mer metodiska."
Framtiden
Många i klassen ser sig själva jobba i skogen i framtiden. Ida drömmer om att starta ett eget maskinlag, och Alva-Li ser sig också i en hytt i framtiden, men är öppen för olika vägar i yrkeslivet.Och till yngre tjejer som funderar på att göra samma val har de en enkel uppmaning:
"Om det är något du brinner för ska du bara köra," säger Alva-Li.
Och det är precis vad de gör.