Det bästa exemplet är ProAct 2.0, där målet är en konstant hög produktivitet och teknisk utnyttjandegrad samtidigt som driftskostnaderna är låga.

Teknisk utnyttjandegrad används som ett mått på den del av maskinens utnyttjade tid som den faktiskt producerar. En hög nyttjandegrad på maskinen innebär god ekonomi vilket gynnar dig som maskinägare.

- Bäst resultat tror vi att vi når om vi jobbar tillsammans, därför är relationen med dig som maskinägare av högsta vikt för oss på Komatsu Forest, poängterar Jörgen Nilsson, produktchef.

Grundidén med ProAct 2.0 är att byta delarna innan de går sönder och att utföra underhåll innan du drabbas av driftstopp. Vi är övertygade om att vi genom att agera proaktivt istället för reaktivt kan undvika ovälkomna kostnader för dig som maskinägare samtidigt som vi ger din maskin möjlighet att leva upp till de högt ställda krav som finns på en Komatsu maskin. I ProAct 2.0 ingår planerade inspektionstillfällen där vi tar pulsen på din maskin.

- Det kan tyckas omotiverat att stanna maskinen utan föreliggande problem, men faktum är att vi genom inspektion kan förutse underhållsbehov, minimera driftsstopp och således maximera maskinutnyttjandet, menar Jörgen Nilsson.

I samband med utvecklingen av ProAct 2.0 har vi utfört pilottester på maskiner med varierande driftstimmar och i olika driftsmiljöer. I samtliga fall kan vi se en positiv utveckling gällande teknisk utnyttjandegrad.

Det verktyg som används för att visualisera TU-utvecklingen är uppföljningssystemet MaxiFleet. Med MaxiFleet får du kunskap om hur maskinen mår och presterar, vilket i förlängningen ger förutsättningar att få kontroll över maskinens totala kostnad under dess livscykel.

Bilden visar utvecklingstrenden för två skördare och hur deras tekniska utnyttjandegrad har utvecklats under den tid de varit en del av ProAct 2.0.