Tillgång till moderna skogsmaskiner är viktigt för att kunna utbilda nya unga skogsmaskinförare.

– Det är en stor fördel att eleverna får möjligheten att jobba med nya maskiner. För att bli skogsmaskinförare idag är det oerhört viktigt att de har den tekniska kunskapen men även att de får träna på att använda den, konstaterar Jimmy Persson, maskininstruktör på Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

Burträsk Naturbruksgymnasium leasar maskinerna från Komatsu Forest med ett speciellt framtaget leasingavtal som innebär att de hela tiden har nya och fräscha maskiner i sin undervisning. Företagets instruktörer håller även utbildningar med lärarna varje år för att säkerställa att de har den senaste kunskapen om hur maskinerna fungerar.

Naturbruksskolorna är ett prioriterat område för Komatsu Forest, eftersom det är där framtidens arbetskraft inom skogsmaskinsbranschen finns, både i form av förare och entreprenörer men i viss mån även mekaniker.

– Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa till att locka fler unga till branschen och se till att de har rätt kompetens när de är färdiga, berättar Peter Hasselryd, försäljningschef på Komatsu Forest.

Det är förstås lättare att locka elever till en utbildning där de redan från första året får testa kraftfulla och häftiga maskiner med den senaste tekniken, tillägger Peter. Naturbruksgymnasiets rektor Dan Forsberg är inne på samma spår.

– Vi måste kunna erbjuda moderna maskiner i undervisningen för att vara trovärdiga, förklarar han. Anledningen är att utvecklingen inom maskinteknik samt maskin- och produktionsstyrning går snabbt.

Komatsu Forest samarbetar med flera maskinförarutbildningar i Sverige, bland annat Torsta Naturbruksgymnasium i jämtländska Ås och naturbruksgymnasierna i Ronneby, Svenljunga och Ljusdal. Under gymnasieutbildningens tre år får eleverna träna mycket körning med maskiner ute i skogen. Både med skolans maskiner och under praktik hos entreprenörer.

Henrik Viklund är en av eleverna på Naturbruksgymnasiet i Burträsk. Han går tredje och sista året då de kör skogsmaskin i nio veckor på skolan samt praktiserar ute hos en entreprenör.

– Det är jätteroligt att få köra så här nya maskiner. Det är ju ofta sådana vi kommer att möta när vi ska praktisera och ska börja jobba efter skolan, avslutar Henrik.